G Livelab, Puutarhakatu 1, 33100 Tampere

Yle Perjantai: Mihin tarvitsemme hengellisyyttä?, 27.1.2023

27.1.
Fri
16:30

Yle Perjantai: Mihin tarvitsemme hengellisyyttä?

Doors: 16:00
Showtime: 16:30

Mikä on uskonnon merkitys nykymaailmassa, kun yhä useampi eroaa kirkosta ja Suomi monimuotoistuu? Onko meidän sisällämme tyhjiö, joka kaipaa hengellistä otetta?

Sean Ricksin vieraina Perjantain Mihin tarvitsemme hengellisyyttä? -lähetyksessä ovat Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen sekä toimittaja ja vastaava tuottaja, mediapersoona Arman Alizad.

Mari Leppänen oli vuonna 2012 ensimmäinen vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön kuulunut nainen, josta tuli evankelilaisluterilaisen kirkon pappi. Helmikuussa 2021 hänet vihittiin ensimmäisenä naisena Turun arkkihiippakunnan piispaksi.

Tämän vuoden tammikuussa Leppänen kirjoitti Helsingin Sanomissa näin: “Muuttuneessa maailmassa tarvitsemme avointa yhteiskuntaa, jossa on tilaa eri tavoin uskoville ja uskonnottomille. Olennaista on yhteyden ja ymmärryksen rakentaminen eri katsomus- ja uskontoperinteiden välille.”

Arman Alizad puolestaan sanoo pohtineensa hengellisyyden merkitystä lähes koko elämänsä. Hän syntyi kahden uskonnon perheeseen Iranissa. Äiti oli harras kristitty, joka hiljentyi rukoukseen aamuin illoin. Arman kuului isänsä tavoin Bahai-uskontoon, mutta kodin ulkopuolella oli syytä esiintyä muslimina 1970-luvun levottomassa Teheranissa.

Perheen saavuttua Suomeen Alizadin lempiaine koulussa oli uskonto, mutta hän piti itseään pitkään ateistina. Maailmanmatkat ja muun muassa tv-ohjelma Arman ja viimeinen ristiretki muuttivat käsitystä pikku hiljaa.

Eveliina Lauhion kirjassa Mihin minä uskon ( WSOY 2016) Alizad kuvailee itseään näin: “Oma hengellisyyteni löytäminen vei minulta yli 40 vuotta… Kun tulin uskoon muutama vuosi sitten, erosin Bahai-uskosta, johon olin kuulunut syntymästäni lähtien.”

Meri Lantelan ohjaamassa Perjantai-dokkarissa Luojan lapset seurataan vanhoillislestadiolaisen perheen elämää Revonlahdella Pohjois-Pohjanmaalla.

20-vuotiaat Eeva ja Oliver Kangastie odottavat toista lastaan syntyväksi kuukauden sisään. Heillä on ennestään vuoden ikäinen poika. Oliver kertoo heidän elävän kasvavan perheen arkea.

Pariskunta on kiitollinen, että on saanut lapsia. Tulevaa lapsimäärää pari ei kuitenkaan ole suunnittelut.

– Luotetaan siihen, että Jumala tietää sen oikean määrän. Otetaan vastaan kaikki, mitä meille annetaan, mutta ollaan myös tyytyväisiä tähän, jos ei saada enempää lapsia kuin nämä kaksi, Eeva pohtii.

– Me olemme ihan tavallisia ihmisiä, vaikka haluammekin uskoa niin kuin Raamattu opettaa ja elää sen mukaan, Oliver sanoo.

Yle Perjantai: Mihin tarvitsemme hengellisyyttä? Yle Areenassa perjantaina 27.1. klo 16.30 ja samana iltana Yle TV1:ssä klo 21.05.

--

Yle Perjantai kuvataan G Livelabissa perjantaisin klo 16:30 alkaen. Lue lisää yleisöksi saapumisesta:
www.yle.fi/aihe/s/perjantai/yleiso

Lisätiedot:
www.yle.fi/perjantai