G Livelab, Puutarhakatu 1, 33100 Tampere

Yle Perjantai: Tunnista traumasi, 3.2.2023

3.2.
Fri
16:30

Yle Perjantai: Tunnista traumasi

Doors: 16:00
Showtime: 16:30

Terapeutti Hanna Piironen ja stand up -koomikko Teemu Vesterinen kertovat traumoistaan ja pöyhivät trauman käsitettä Sean Ricksin vieraina Perjantaissa 3.2.

Moni kärsii tietämättään trauman oireista. Mistä ne tunnistaa, ja miten niistä voi toipua? Onko sana trauma kärsinyt inflaation?

Perjantain jaksossa Tunnista traumasi Sean Ricksin vieraina ovat ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Hanna Piironen ja stand up -koomikko Teemu Vesterinen.

Hanna Piironen tietää omasta kokemuksesta, että on olemassa keinoja ja työkaluja työstää traumojaan. Hän oli vain kahdeksan kuukauden ikäinen, kun hänet adoptoitiin intialaisesta lastenkodista Ruotsiin.

Suomalainen äiti ja ruotsalainen isä erosivat, kun Piironen oli nelivuotias. Biologisesta äidistään hän ei tiedä muuta, kuin että tämä jätti Hannan lastenkotiin heti synnytyksen jälkeen.

Hanna Piironen oli vielä tarhaikäinen, kun hän joutui seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Useamman vuoden jatkunut hyväksikäyttö aiheutti trauman, joka vaikutti Hannan lapsuuteen ja nuoruuteen syvästi. Nykyään hän auttaa terapeuttina muita työstämään traumojaan.

Teemu Vesterinen haluaa niin ikään arkiperäistää ja avata trauman käsitettä omien kokemustensa pohjalta. Hänelle traumoja ovat aiheuttaneet kiintymyssuhteet, parisuhteet ja ystävät. Vesterinen työstää parasta aikaa stand up -sooloesitystä traumoista.

– Olen hyvä sanoittamaan asioita, ja voisin auttaa ihmisiä tunnistamaan ja erottamaan traumat esimerkiksi masennuksesta, Vesterinen sanoo Perjantain taustahaastattelussa.

Roosa Maskosen ohjaama Perjantai-dokkari Monta minua kertoo Tia Lähdelahdesta, jolla on ainakin 17 eri persoonaa.

Dissosiatiivinen identiteettihäriö eli sivupersoonahäiriö on mielen suojakeino, joka on kehittynyt Lähdelahdelle lapsuuden traumaattisten kokemusten seurauksena. Se hankaloittaa elämänhallintaa, sillä Tia ei tiedä, kuka persoonista esimerkiksi herää ensimmäisenä aamulla.

– Jos nukun huonosti, persoonat saattavat vaihtua satakin kertaa päivässä, hän kertoo.

Yle Perjantai: Tunnista traumasi Yle Areenassa perjantaina 3.2. klo 16.30 ja samana iltana Yle TV1:ssä klo 21.05.

--

Yle Perjantai kuvataan G Livelabissa perjantaisin klo 16:30 alkaen. Lue lisää yleisöksi saapumisesta:
www.yle.fi/aihe/s/perjantai/yleiso

Lisätiedot:
www.yle.fi/perjantai